יום חמישי, 15 בספטמבר 2011

איך מכינים מרק מלוכייה


Picture from this site
בעונה זו (סתיו, חורף) רואים אצל חלק מהירקנים האמיתיים שקיות גדולות מלאות בגבעולים ירוקים עם עלים קטנים יחסית. זוהי המלוכיה (ולא 'מלוחיה' כמו שחלק מהאנשים חושבים ומבלבלים אולי עם הצמח 'מלוח'), צמח בר שנחשב בקרב החקלאים לעשב רע אבל כמו הרבה עשבי בר בשבילנו הוא דווקא ממש מוצלח. הדבר העיקרי שעושים עם הצמח הזה זה מרק מלוכייה - מתכון המגיע מהבישול המצרי המסורתי.


האגדה מספרת שכאשר המרק הוגש לסולטן התורכי, הוא כל כך אהב אותו שאסר על פשוטי העם להכין אותו לעצמם (איזה רעיון מוזר!) ולכן דבק בו השם המלכותי.

מתכון להכנת מרק מלוכייה צמחוני:
1 ק"ג צרור מלוכיה (בסוף צריך כ 4 כוסות של מלוכיה קצוצה).
2 בצלים גדולים.
ציר ירקות (אפשר להכין ע"י בישול גזר, קישוא, בצל וסלרי חתוכים כשעה בתוך מים ואז הוצאת הירקות ושמירת המים).
קצת שמן זית
מלח
פלפל
כמה שיני שום
שני לימונים
שתי כוסות של כוסברה קצוצה.

אופן ההכנה:
מפרידים את עלי המלוכיה מהגבעולים, ומשרים במים. יש מתכונים הקוראים להשרייה של לילה שלם, אני השריתי שעתיים ויצא אחלה. מייבשים וקוצצים היטב את העלים.

מאדים בסיר גדול עם קצת חמאה או שמן זית עד שזה מתרכך (5 דקות). מוסיפים את הכוסברה הקצוצה, וכמה שיני שום כתושות ומאדים עוד קצת. מוסיפים את ציר הירקות עד שהעלים מכוסים במים ומבשלים כשעה ורבע.

לקראת סוף הבישול קוצצים את הבצל ומטגנים במחבת עד שהוא מזהיב-משחים, ומוסיפים לסיר המרק. מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.

סוחטים מיץ מהלימונים, אני אוהב חמוץ אז אני מוסיף בערך חצי כוס מיץ לימון, ומוסיפים בתום הבישול. 

באופן מסורתי מגישים עם אורז לבן פשוט. טעים לאללה!

לצורך הכנת הכתבוב (post) הזה השתמשתי במתכון הזה ובערך וויקיפדיה על מלוכיה.


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה